Centralia – 45 jaar in de fik

Centralia is een klein plaatsje in het Noordoosten van Pennsylvania, VS. Mensen hebben er volgens de geschiedschrijving altijd voornamelijk van de mijnbouw geleefd (er werd voornamelijk antraciet en steenkool gedolven) en het gehucht telde begin jaren zestig zo’n 2000 inwoners. Huidige populatie: 7. Hoe kan dat, denkt u? nou, hierdoor:
bord centralia

In de bodem onder Centralia woedt namelijk al sinds 1964 een flink fikkie, dat onmogelijk is te doven. Over de ontstaansgeschiedenis hiervan tast men nog steeds in het duister, maar de meest aannemelijke theorie is dat in mei 1962 vijf vrijwillige brandweerlieden de opdracht kregen de vuilnisbelt van het plaatsje, die zich bovenop een oude kolenmijn bevond, op te ruimen. Dat gebeurde op een manier zoals de mannen dat wel vaker deden: de fik erin, en niet meer naar omkijken. Had dat beter wel gedaan, want de smeulende resten zorgden ervoor dat een steeds diepere grondlaag kolen mee ging smeulen. Gevolg: een immense (en onblusbare, want ondergrondse) mijnbrand die nu al 45 (!!) jaar aanhoudt. Centralia is heden ten dage een spookstad, bijna geheel verlaten. Wat moet je er ook zoeken? De wegen zien er door het incidentje van 1964 inmiddels zo uit:

road centralia

Daarnaast wil je je kinderen niet graag op een verdord gazonnetje laten spelen als de temperatuur van de bodem hier en daar 86 graden Celsius bedraagt. Om nog maar te zwijgen van de giftige koolstofmonoxidewolken die overal uit de grond dampen. En de overheid? Ach, het laatste wat die gedaan hebben is in 2002 de postcode van het plaatsje schrappen, zodat het in ieder geval in de boeken niet officieel meer bestaat. Maar Centralia zelf kachelt vast nog wel even door…

Advertenties

Eén reactie

  1. Voor wie het nog niet weet: dit plaatsje en genoemde ‘eeuwige brand’ diende als inspiratie voor de serie computerspellen en de film ‘Silent Hill’.

    Overigens komen dit soort branden in China veelvuldig voor. Er zijn enorme kolenlagen in de bergen die door de immense druk verhitten en tientallen, soms honderden jaren blijven smeulen en branden. Blijft natuurlijk dat het daar om natuurlijke branden gaat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: